Kuinka valitsen sopivat kiikarinjalat

Metsästysoptiikan ja kiikaritähtäimien maailma on muuttunut paljon vuosien varrella. Aikaisemmin kiikareita valmistettiin vain yhden tuuman runkoputkella, ja etulinssien koko oli vain harvoin suurempi kuin 42 mm. Nykyään kiikaritähtäimien erilaiset standardit, käyttökohteet ja käyttötavat ovat erittäin yleisiä ja oikeiden kiikarinjalkojen valitseminen voi tuntua lähes mahdottomalta. Tässä artikkelissa haluamme helpottaa hieman kiikarinjalkojen valintaprosessin aiheuttamaa ahdistusta. Tämän artikkelin esittelemät tavat eivät missään nimessä ole ainoita tapoja valita kiikarinjalkoja, mutta ne voivat auttaa prosessissa.

Aloitetaan esimerkkitilanteella. Olet juuri ostanut upouuden Tikka T3X CTR -kiväärin kaliiperissa 6.5 CM ja haluat täydentää monikäyttöisen kivääripakettisi Burris Veracity PH 4-20x50 -kiikaritähtäimellä. Miten valitset oikeat kiikarinjalat?

Valintaprosessin ensimmäinen ja tärkein osa on varmistaa, että kiikarin runkoputken koko vastaa kiikarinjalkojen renkaiden kokoa. Burris Veracity PH 4-20x50 runkoputken halkaisija on 30 mm, joten kiikarinjalkojen renkaiden tulee myös olla 30 mm (1” runkoputkeen sopivat 1” jalat jne.).

Toinen asia johon tulee kiinnittää huomiota on tila. Tilaa tarvitaan objektiivin (etulinssin) ja piipun väliin, sekä lukon toiminnalle. Objektiivin ja piipun välille täytyy jäädä tilaa, jotta kiikarin etulinssin runko ei ole kosketuksissa piipun kanssa. Riippuen aseen tähtäinkiskon korkeudesta, piipun muodosta, aseen lukkorungon aiheuttamista esteistä tai etulinssin koosta (Veracity PH 4-20x50 kiikaritähtäimessä viimeinen 50 tarkoittaa 50 mm etulinssin kokoa), voit joutua käyttämään korkeampia kiikarinjalkoja. Yleensä 50 mm tai sitä suuremmalla objektiivilla varustetut kiikaritähtäimet vaativat normaalia korkeammat jalat. Lukon liikkeen mahdollistava väli on yhtä tärkeä. Lukkoa on pystyttävä käyttämään (ja tarvittaessa purkamaan) sujuvasti ilman että lukon kampi ottaa okulaarirunkoon kiinni. Useimmissa kiikaritähtäimissä (kuten Burris Veracity PH 4-20x50 -kiikaritähtäimessä) suurennoksen säätörengas on ensimmäisenä kiväärin lukon kampeen osuva tähtäimen osa.

Viimeisenä kiikarinjalkojen valintaprosessissa tulevat käyttäjän henkilökohtaiset seikat. Kuinka pitkä etäisyys on ampujan silmästä etulinssiin (eye relief) ja mille korkeudelle kiikari asettuu nostettaessa ase ampumavalmiiksi poskelle. Tämä vaihe on erittäin tärkeä ja ns. nyrkkisääntöä ei ole olemassa, koska jokainen ampuja on erilainen, jonka lisäksi ampumaotteet voivat käyttäjillä poiketa toisistaan. Jos kiväärissäsi on säädettävä poskipakka (kuten Tikka T3X CTR:ssä), voit poskipakkaa säätämällä löytää korkeillekin jaloille sopivan säädön. Jos aseessasi ei ole säädettävää poskipakkaa, haluat varmistaa että kiikarisi on mahdollisimman lähellä piippua kuitenkaan siihen osumatta, jotta saat luonnollisen ja suoran tähtäyslinjan.

Jalkojen valinnan viimeinen osa liittyy ampujan mieltymyksiin ja käyttötarkoitukseen. Käytätkö asettasi metsästykseen, pitkän matkan ammuntaan, toiminnalliseen ammuntaan vai kenties niihin kaikkiin? Mitä voimakkaampia aseen liikkeet ovat, sitä kestävämmät kiikarinjalat kannattaa valita. Jos käytät asettasi toiminnalliseen ammuntaan (SRA, Practical jne.), kannattaa valita Burris Xtreme Tactical -sarjan kiikarinjalat. Jos taas käyttö on pelkästään metsästykseen ja rata-harjoitteluun, Signature -sarjan jalat voisivat sopia käyttöösi parhaiten.

Tämä artikkeli ei välttämättä kerro aivan kaikkea mitä tarvitset ostopäätöksen tekemiseen, mutta näillä vinkeillä saat rajattua vaihtoehdot pieneen ryhmään josta valita kiikarinjalat.

Blogi ja uutiset

Burris lämpötähtäimet vievät yöoptiikan uudelle tasolle

Kuinka valitsen sopivat kiikarinjalat

Burris julkaisee vallankumouksellisen Veracity PH kiikaritähtäimen